20 Haziran 2013 Perşembe
iki öğün beslenmek ömür uzatıyor
Günde üç öğün yemek yemek sadece bir alışkanlık mı? Beslenme uzmanları, az ve sık yemenin modasının çoktan geçtiğini savunurken iki öğünün sağlıklı beslenme için yararlı olduğu; yapılan pek çok araştırma ile kanıtlandı
Neden günde üç öğün yemek yiyoruz? Yeni yapılan araştırmalara göre, bunun hiçbir biyolojik nedeni yok! Öğün atladığımızda, fazla yemek yediğimizde ya da alışkanlıkların tersine sabah spagetti, akşam kahvaltı ettiğimizde, kendimizi suçlu hissederiz ama yemek yeme modeli artık insanların kişisel tercihlerine göre değişiyor. İşte, günlük beslenme düzenini değiştiren, birbirinden farklı araştırma sonuçları...
TANSİYON YÜKSELİYOR
Amerikan Tarım Bakanlığı'nın araştırmasına göre; günde sadece bir kez büyük bir öğün tüketmek, günde üç normal öğün yemek yemeye oranla kilo kaybına ve vücut yağının azalmasına neden olurken tansiyon değerlerini yükseltiyor. Günde üç normal öğün tüketenlerin tansiyon değerleri ise daha düşük.
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nün araştırmasına göre ise günde üç öğün yerine sadece bir ana öğün tüketmek, insülin direncini ve glükoz intoleransını yani Tip 2 diyabetin iki önemli faktörünü artırıyor.
Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi'nin çalışmasına göre; günde en az dört ara öğün yemek, obezite riskini yüzde 45 oranında azaltıyor. Bu araştırmaya göre; kahvaltıyı atlayanların, düzenli kahvaltı edenlere göre obez olma riski beş kat fazla.
GÜN AŞIRI ORUÇ TUTMAK
Ottowa Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de gün içinde sık ve küçük öğünler tüketmek kilo kaybını desteklemiyor. Yani, azar azar ve sık sık yemek kuralı eskimek üzere...
Berkley Üniversitesi'ndeki bilimsel araştırma; gün aşırı oruç tutmanın sağlığa yararlı olduğu fikrini ortaya attı. Bir gün oruç tutup ertesi gün istediğini yemek şeklindeki beslenme düzeninin, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceği düşünülüyor.
ORTAÇAĞ'DA SADECE SABAH VE ÖĞLEN VARDI
Yeme sıklığı ile ilgili araştırmalar; beslenme içeriği, öğünün saati, egzersiz ve genetik gibi değişkenler nedeniyle aldatıcı olabiliyor. 'Yemek: Lezzetin Tarihi' adlı kitabın yazarı, Yale Üniversitesi Tarih Profesörü Paul Freedman,"Günde üç öğün yemek yemenin biyolojik bir nedeni yok" diyor ve ekliyor: "Ortaçağ'da, Kuzey Avrupalı bir köylü güne ekmek ya da buğday ile başlarken, tarladan getirdiği yiyeceklerle öğleden sonra zengin bir yemek yiyordu. Bu öğünün saati öğleden sonra iki de olabilirdi, akşam altı da. Beslenmenin koşulları, mevsim ya da başka etmenlere göre değişebilir."
Hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde kilo sorunu yaşayan kişiler için, ideal beslenme planlarının başında iki öğün yer alır. Güçlü bir sabah kahvaltısı yapılmalı, çok geç saatlere kalmadan proteinden zengin gıdaların yer aldığı hafif bir akşam yemeği yenmelidir.
MASADAN YARI AÇ KALKIN
Akşam yemeğinin saat 19.00'u geçmemesi önemlidir. Bu öğünde masadan yarı aç kalkılmalıdır. Doğru akşam yemeğinin formülü; üçte iki besin, üçte bir sıvı ve havadır. Akşam saatleri metabolizmanın yavaşladığı saatlerdir.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de önemli öğütleri arasında yer almaktadır. Şeker ve tansiyon gibi herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişiler, sağlıklı bir ömür sürmek için günde iki öğünü tercih edebilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder